Glassoorten

Vlak glas is de verzamelnaam voor alle soorten glasplaten met een glad of gefigureerd oppervlak, gekleurd of niet gekleurd. Hieronder vallen o.a. blank en gekleurd floatglas, figuurglas, spiegels, gelaagd glas, gehard glas, enz. Het meeste glas dat wij kennen is floatglas dit is in verschillende diktes verkrijgbaar en met vele mogelijkheden qua afwerking. Floatglas bestaat ook in kleurtinten, die ontstaan door metaalverbindingen toe te voegen tijdens het smeltingproces.

Vlak glas
Gehard glas

Gehard glas

Gehard glas is een thermisch voorgespannen glas en wordt vervaardigd door een glasplaat, horizontaal in een oven (liggend op rollen) tot ca. 620Cº te verhitten en vervolgens zeer snel en gecontroleerd met lucht af te koelen. Hierdoor ontstaat in het glas een permanente spanningsverdeling waardoor het glas tot 5 maal sterkere mechanische belasting en een temperatuurschok kan weerstaan. Het glas is dus niet harder (niet krasvaster), maar wel sterker dan ongehard glas. Als het glas toch breekt valt de ruit in duizenden kleine niet scherpe brokjes uiteen. Doordat het glas zo sterk is, is het uitermate geschikt voor: deuren en puien, douchedeuren, tafelbladen. Nadat het glas is gehard zijn aanpassingen niet meer mogelijk.

Gelaagd glas

Vlakglas samengesteld uit twee of meer glaselementen met een of meer tussenlagen van kunststof (PVB/TPU/Sentri Glas) waarmee de glaselementen tot een eenheid zijn gemaakt. Bij breuk kleven de scherven aan de tussenlaag en geven geen gevaarlijke losse scherven waardoor het ook als veiligheidsglas kan worden gerekend. Gelaagd glas kan van vrijwel alle vlakglassoorten worden samengesteld.

Gelaagd glas (veiligheidsglas)
Draadglas (veiligheidsglas)

Draadglas

Doorschijnend vlakglas met draadnetinleg. In geval van breuk houdt het draadnet de stukken glas bij elkaar. Hierdoor kan ook draadglas tot de veiligheidsglassoorten worden gerekend. Draadglas is in diverse structuren en kleuren leverbaar.

Figuurglas

Figuurglas wordt in een kleinere oven gemaakt als floatglas. De bovenste wals is glad en de onderste wals heeft een bepaald figuur dat als patroon in het glas wordt gedrukt. Daarna wordt het glas gecontroleerd en op maat gesneden. Toepassingen zijn o.a.: beglazing, (douche)deuren en scheidingswanden.

Figuurglas